Konkursi

Ģimene & Attiecības

Skaistums & Veselība

Mana Nauda

Stils & Mode

Forums

Mana Māja

Darbs & Karjera

Sapņu Tulks

Izklaide & Svētki

Mistērijas

Horoskopi

Receptes

Veselīgu salātu receptes sportiskiem sasniegumiem

30.04.2019

Saulainais un siltais laiks tā vien rosina izkustēties, un gatavošanās daudzveidīgiem sportiskiem izaicinājumiem, tostarp maratonam, rit pilnā sparā.

Lai treniņa laikāizsalkums netraucēmērķu sasniegšanai, un pēc sportošanas pietiek spēka atlikušajai dienai, būtiski parūpēties par aktivitāšu slodzei atbilstošu maltīti. Rimi kustības “Labākai dzīvei”šefpavārs Normunds Baranovskis sagatavojis vieglu un gardu salātu receptes, kas lieliski iederēsies sportotāju ēdienkartēgan pirms, gan arīpēc treniņiem.

 

“Līdz ar gaidāmo Tet Rīgas maratonu, kurāRimi Bērnu dienas skrējienos piedalīsies arīpaši mazākie sportotāji, arvien lielākus apriezienus uzņem skriešanas treniņi. Piemēram, Mežaparkāik svētdienu pieaugušie un bērni pulcējas, lai kopīgi gatavotos maratona startam. Veselīgi salāti ir laba izvēle šādiem treniņiem, jo tie ir viegli un ātri pagatavojami, un nodrošinās organismu ar nepieciešamajām uzturvielām. Lai rūpētos par enerģijas rezervēm, salātos svarīgi iekļaut saliktos ogļhidrātus, piemēram, rīsus, pērļu grūbas vai maizi. Šādus salātus var paņemt arīlīdzi uz treniņu, lai pēc skriešanas visa ģimene var iestiprināties un atjaunot spēkus. Tas ietaupīs laiku, ļaujot pievērst vairāk uzmanības sportiskām nodarbībām,”norāda Rimikustības “Labākai dzīvei”eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina.

 

Meklējot jaunas idejas sportotāju uzturam, kas garšotu visai ģimenei, šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pievērst uzmanību kvinojai. Tāveselīgu ēdienu piekritēju vidūiegūst arvien lielāku popularitāti.ArīOlga Ļubina norāda, ka salāti ar kvinoju būs laba maltītes izvēle aptuveni divas stundas pirms treniņa, turklāt kvinoja ir ne vien garšīga, bet arīsatur saliktos ogļhidrātus, šķiedrvielas, B grupas vitamīnus, magniju, mangānu un fosforu. Savukārt pēc treniņa Olga sportotājiem iesaka izvēlēties olbaltumvielām bagātus ēdienus, piemēram, kālielisku olbaltumvielu avotu salātos var iekļaut, piemēram, vistas, liellopa vai trušagaļu.


Ledus salāti ar melno kvinoju

 

Sastāvdaļas:

1/2 ledus salātu galviņas

1 avokado

1 ābols

6 ķiršu tomātiņi

50 g melnās kvinojas

1 sauja valriekstu

 

Mērcei:

4 ēd. k. extra virgin olīveļļas

1 ēd. k. laima sulas

1 tējk. aveņu etiķa

1 tējk. kļavu sīrupa

1 ēd. k. svaigu, sakapātu piparmētras lapiņu

1/2 tējk. maltu melno piparu

 

Pagatavošana:

Novāra kvinoju,sekojot pagatavošanas norādēm uz iepakojuma. Noskalo salātus un saplūc vai sagriežmazākos gabalos, liekot traukā. Ābolam izņem serdi un sagriežplānās strēmelēs, pievieno salātlapām kopāar uz pusēm sagrieztiem tomātiem un avokado šķēlēm. Pievieno novārītu kvinoju un riekstus.

Atsevišķātraukāsajauc kopāvisas mērces sastāvdaļas. Mērci pievieno salātiem un apmaisa neilgi pirms pasniegšanas.

 

Salāti ar truša gaļu

 

Sastāvdaļas:

250 g truša gaļas

Šķipsniņa sāls

1 tējk. Maltas saldās paprikas

1 ēd. k. vīnogu kauliņu eļļas

1/3 tējk. ķiploku pulvera

Nedaudz citrona miziņas

300 g Pak choi jeb Ķīnas kāposta

100 g vārītu biešu

5 gab. sarkano redīsu

1/2 tējk. citrona miziņas

Sula no 1 citrona

1 tējk. medus

3 ēd. k. extra virgin olīveļļas

 

Pagatavošana:

Truša gaļu sagriežgabaliņos un iemarinēeļļāun garšvielās ar nelielu daudzumu citrona miziņas. Apcep uz pannas līdz gatavībai. Noskalo salātus un saplūc nelielos gabalos. Pievieno salātiem bietes un redīsu šķēlītes. Atsevišķātraukāsajauc mērci līdz viendabīgai konsistencei un pārlej salātiem.

Normunds Baranovskis iesaka: šie var būt arīgardi siltie salāti, jo visas salātu sastāvdaļas var arīkarsēt, piemēram, pagatavot uz pannas.